Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) közölte, hogy egyhangúlag megszavazta, hogy visszavonja a China Unicom vállalat amerikai egységének az Egyesült Államokban való működésére vonatkozó engedélyét. A cégnek 60 napon belül fel kell hagynia a távközlési szolgáltatások nyújtásával az USA-ban - írja a BBC.

A bejelentés azután történt, hogy a nagyobb rivális China Telecomnak októberben visszavonták a működési engedélyét az Egyesült Államokban.

"Egyre több bizonyíték van arra - és ezzel együtt egyre nagyobb az aggodalom -, hogy a kínai állami tulajdonú szolgáltatók valódi fenyegetést jelentenek távközlési hálózataink biztonságára" - idézik Jessica Rosenworcelt, az FCC elnökét. 

A China Unicom a BBC-nek elmondta, hogy amerikai egysége "az elmúlt két évtizedben megbízható partnerként, a vonatkozó amerikai törvényeknek és szabályozásoknak megfelelően teljesítette a távközlési szolgáltatásokat és szerződésben vállalt kötelezettségeit".

A kínai technológiai és távközlési cégek az elmúlt években nemzetbiztonsági aggályok miatt kerültek az amerikai hatóságok célkeresztjébe. Novemberben Joe Biden elnök olyan törvényt írt alá, amely megakadályozza, hogy a biztonsági fenyegetésnek ítélt vállalatok új távközlési berendezésekre vonatkozó engedélyeket kapjanak.

A biztonságos berendezésekről szóló törvény értelmében az FCC nem vizsgálhatja tovább a fenyegetésnek minősített vállalatok kérelmeit. Ez azt jelenti, hogy a Huawei, a ZTE és három másik kínai vállalat berendezései nem használhatók az amerikai távközlési hálózatokban. 

Szintén novemberben az amerikai kormány további egy tucat kínai vállalatot vett fel a korlátozott kereskedelmi listára, nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályokra hivatkozva. Washington szerint a cégek némelyike segít a kínai hadsereg kvantumszámítógépes programjának fejlesztésében.