A világméretű félvezetőhiány és a sanghaji járványvédelmi zárlat miatt a Toyota autógyár eladásai áprilisban már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A Toyota Motor Corp. bejelentése szerint a cég globális értékesítése áprilisban 11,1 százalékkal 763 ezer járműre csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A termelés 9,1 százalékkal 692 ezer járműre csökkent áprilisban a Toyotánál, és három hónapja az első alkalommal csúszott az egy évvel korábbi szint alá. Márciusban még 750 ezres gyártási volument tervezett áprilisra a Toyota.

Japánban az áprilisi értékesítés az egy évvel korábbihoz képest 16,8 százalékkal 103 ezerre csökkent, beleértve a miniautókat is. A gyártás pedig 9,0 százalékkal 243 ezer járműre csökkent áprilisban.

Mindenhol máshol is esik

A Toyota külföldi eladásai 10,2 százalékkal 660 ezerre járműre, a termelés pedig 9,1 százalékkal 448 ezerre csökkent éves bázison.

A Toyota kínai eladásai 30,7 százalékkal 111 ezerre zuhantak a sanghaji zárlat miatt visszaesett kereslet következtében. A Toyota termelése 33,8 százalékkal 93 ezer darabra esett vissza Kínában, jórészt a csangcsuni gyár bezárása miatt.

Észak-Amerikában az eladások áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 19,7 százalékkal 218 ezer járműre csökkentek, a termelés pedig 7,1 százalékkal 153 ezerre esett vissza, jórészt az alkatrészhiány miatt.

"A járvány és az alkatrészellátás további alakulása nehezen jelezhető előre, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a hatásukat" - írta közleményében a Toyota.