A londoni székhelyű vállalat ötmilliárd dolláros adósságot halmozott fel, ezért a Cineworld Group mozilánc megerősítette, hogy csődeljárást fontolgat az Egyesült Államokban, mivel továbbra is 5 milliárd dollárnyi adóssággal küzd – írja a BBC.

A hvg.hu által idézett közlés szerint a cég – amely a magyarországi Cinema City mozik anyavállalata – egyelőre azt bizonygatja, hogy az eljárás ellenére továbbra is nyitva maradnak, és a munkahelyekre nem lesz jelentős hatással a lépésük.

A világ legtöbb moziláncához hasonlóan a Cineworldöt is súlyosan érintette a koronavírus-járvány. Sok mozi kénytelen volt hosszabb időre bezárni vagy a szociális távolságtartási szabályok miatt csökkentett kapacitással kellett működnie. Nem segített a helyzetükön a streamingszolgáltatók előretörése sem, amelyek népszerűségét csak növelte a járványidőszak.

A The Wall Street Journal már pénteken megírta, hogy csődközeli állapotba jutott a cég, ennek hatására a részvényeinek árfolyama egyből zuhant is 60 százalékot. Azt egyelőre nem tudni, hogy a csődeljárást a vállalat kiterjeszti-e az Egyesült Királyságban működő érdekeltségeire.

A cég magyarországi leányvállalatának, a Cinema Citynek a kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a Cineworld esetleges amerikai csődje semmiben sem érinti a magyar mozik működését. „A működésünk a továbbiakban is biztosított, fennakadások nincsenek és eddig sem voltak” – közölte Buda Andrea.