A bank jelenleg 39 ezer teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat. A pénzintézet 2019 szeptemberében jelentette be tervét 4300 teljes munkaidős alkalmazott elbocsátására. A mostani bejelentés 2300 fős létszámcsökkentés költségterheit fedezi az üzemi tanáccsal a 2021-2023-as évekre létrejött megállapodás alapján.

A bank azonban a január elején hivatalba lépő új vezetés alatt további költségcsökkentő intézkedéseket és az ágazati digitalizáció miatt szükségessé váló szerkezetátalakító programot is életbe tervez léptetni "Commerzbank 5.0" stratégia szerint, amelynek részleteit a jövő év első negyedében hozzák nyilvánosságra. A tervről egyelőre annyit tudni, hogy a fiókhálózat csökkentését és további leépítéseket is tartalmazhat.

A Commerzbank legnagyobb részvényese a 2009-es pénzügyi válság átvészeléséhez szükségessé vált tőkejuttatás óta a német állam. A pénzintézet az idei első kilenc hónapot 162 millió euró veszteséggel zárta, szemben a tavalyi 681 millió euró nyereséggel. A teljes évre a cég vezetése az idén már felhalmozott veszteség további növekedésével számol.

Azt a bejelentésben nem részletezték, hogy mely országokat érinti a létszámleépítés, így nem tudható, mi lesz a bank magyarországi részlegével. Itthon a Commerzbank Zrt-nek a legutolsó adatai szerint 2017-ben 11,642 milliárdos forgalom mellett 1,125 milliárd forintos eredménye volt. Az Opten.hu adatai szerint augusztusban még 138 alkalmazottal működtek, ami októberre 127 főre csökkent.