Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagy múltú légitársaság sorsáról végérvényesen a részvényesek júniusra tervezett közgyűlése fog dönteni - mutatott rá a bíróság, amelynek döntését a zdopravy.cz közlekedési hírportál ismertette - idézi a jelentést az MTI.

A bírósági határozatból kiderül, hogy a CSA tartozása mintegy 1,8 milliárd koronára (24,5 milliárd forint) rúg.

A bírósági döntés alapján a CSA felszámolását az észak-morvaországi Karvinában székelő Inskol társaság fogja lefolytatni.

A CSA már tavaly mintegy 300 alkalmazottjától volt kénytelen megválni. Februárban pedig azt közölte a cseh munkaügyi hivatallal, hogy további 430 alkalmazottjának menesztését tervezi.

A légitársaság vezetése ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezek a lépések a CSA tervezett szerkezetátalakítását készítik elő. A társaság korlátozott mértékben, de tovább működik.

A CSA menedzsmentje február végén kért csődvédelmet. A légitársaság honlapján megjelent közleményből kitűnt, hogy a prágai cégbíróságon fizetésképtelenné válás miatt jelentett csődöt a CSA, mivel lejárt az állami hitelgarancia. A hitelezők támogatják a cég átszervezési terveit - írták az akkori közleményben.

A CSA 1923 októberében alakult meg, így világszerte az egyik legnagyobb múltú légitársaság.

Az egykori csehszlovák-cseh állami légitársaság 2018 óta a Smartwings diszkont légitársaságot is üzemeltető Jiri Simáne vállalkozó tulajdonában van.

A CSA tavaly 1,57 milliárd cseh korona (60 millió euró) veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett utazási korlátozások miatt.