A magyar kormány unortodox gazdaságpolitikája sérüléseket okoz a gazdaságnak és a politikai kockázat növekedése miatt aggodalomhullámot indított el a befektetők körében. Éppen ez az ugyanakkor, amiben a nemzetközi szinten tevékenykedő bankok zsíros üzleti lehetőséget látnak - kezdi magyarországi helyzetjelentését a kelet-közép-európai hírekre-elemzésekre szakosodott businessneweurope (bne) internetes portál Prágában dolgozó tudósítója. Az Erste magyar leányvállalata egy hete megvásárolta a BNP Paribas privát banki üzletágát, arra hivatkozva, hogy jelentős konszolidáció várható ezen a piacon, ám a pénzintézet vezetői eközben arra is gondolhattak, hogy sok olyan jómódú ügyfelet szerezhettek, aki vagyona jelentős részét ki akarja majd menteni Magyarországról - érvel cikk szerzője, Tim Gosling.

Radovan Jelasity, az Erste Hungary vezérigazgatója csak annyit mondott, hogy a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is bővíteni akarják magyarországi tevékenységüket. Gosling azonban ezt a kijelentést azzal a "koncentrált támadással" állítja szembe, amelyet a "populista Fidesz-kormány" indított a bankok ellen azt követően, hogy 2010-ben hatalomra került. Idézi például Patrick Butlert, a Raiffeisen Bank International fejét, aki azt mondta a bne-nek, hogy az ágazat az EU legmagasabb bankadóját fizeti Magyarországon.

Csapásokat kapunk és csapásokat kapunk

Értesülhet a cikkből a külföldi olvasó a devizahiteleseknek nyújtott kedvezmények okozta lyukakról és emlékeztet arra, hogy az Erste itteni leánya 567 millió euróval részesedett a magyar bankrendszer 2011-es veszteségéből, amit 72,7 millió euró mínusszal toldott meg 2012 első felében. Az eddigiek mellett még az új tranzakciós adóval is küzdve a pénzintézet nem vár profitot 2014 előtt.

A Magyarországon működő külföldi bankok visszavették a kereskedelmi banki tevékenységüket támogató befektetéseket, fiókokat csuktak be és alkalmazottakat bocsátottak el. A kormány felől érkező nyomásra válaszul lecsökkentették hitelezésüket, ami a gazdaság lefékeződésén is látszik.

És még több csapást kapunk

Nem elég, hogy az unortodox gazdaságpolitika számos ágazatra csapást mért, a kormányzathoz közel álló cégek előnyben részesítése még inkább elbátortalanítja a befektetőket. Az Erste elemzői szerint legfeljebb az exporttól remélhet némi húzóerőt a gazdaság, ám nem jó hír, hogy ennek java a mostanában rossz formában lévő eurózónába irányul. A fogyasztói és befektetői kilátások rosszak, az infláció továbbra is nő, ami megakadályozza a jegybankot abban, hogy a hitelköltségek csökkentésével nyújtson segítséget a gazdaságnak.

A piacok jelenleg arra számítanak, hogy az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások végül eredményre vezetnek, ám ha az "önfejű" Orbán Viktor miniszterelnök és "haverjai" megbillentik ezt a bizakodást, azt gyors hanyatlás követheti.

Csak a pénzmentésen lehet keresni

Mindez önmagában is elég lehet ahhoz, hogy a befektetőket vagyonuk kimentésére késztesse az országból, ám emellett arra is emlékezhetnek, hogy például a magánnyugdíjpénztárak tagjait úgy kényszerítették megtakarításuk feladására, hogy azzal fenyegették őket: ha nem tesznek így, akkor nem kapnak állami nyugdíjat.

A bne szerzője szerint ezt ismerték fel a nemzetközi vagyonkezeléssel foglalkozó bankok szakértői, ebben látnak lehetőséget, aminek kihasználását az is segíti, hogy a tőkehiánnyal küszködő európai bankok részben egyes divízióik - például kisebb privát banki egységeik - eladásából igyekeznek pénzt szerezni. Erre példa az Erste hó eleji felvásárlása és a pénzintézet magyarországi privát banki ágazatának menedzsmentje jelezte, hogy további felvásárlási lehetőségeket keresnek Magyarországon.

Stephen Maxonus, az UniCredit Group privát banki egysége, a Schoellerbank kelet-közép-európai régióért felelős vezetője korábban azt mondta a bne-nek, hogy Magyarországot a politikai kockázat miatt levették célterületeik listájáról. Mivel helyben nem találnak jó befektetéseket, racionális lépés a jómódúak részéről, hogy nemzetközi hálózattal rendelkező vagyonkezelőkre bízzák a pénzüket - tette hozzá.