Az Erste Group Bank AG első negyedéves nettó profitja 17 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest az idei második negyedévben, az emelkedő kamat- és jutalékbevételek nem tudták ellensúlyozni a kelet-európai rossz hitelek emelkedő volumenét.

A bank nettó nyeresége 216,7 millió euróra csökkent, a 2009-es azonos időszak 260 milliós értékéről - írta a Bloomberg. Az elemzők ennél magasabb, 221,2 millió euróra olvadó profitra számítottak.

A novemberben 1,2 milliárd eurós állami segítséget kapott Erste 6 százalékkal, 553 millió euróra növelte a rossz hitelekkel kapcsolatos céltartalékait.

A társaság várakozása szerint a kelet-közép-európai országok lakossági hitelpiaca idén sem mutat jelentős előrelépést. Az első félévben az Erste hét keleti leánya közül hat csökkenő eredményről számolt be.

Miközben a szlovák egység nettó nyeresége az egy évvel korábbi közel háromszorosára, 53,4 millió euróra emelkedett, a cseh leányvállalatnál 3 százalékkal 181,1 millió euróra emelkedett, a romániai érdekeltség megfelezte profitját, 36,3 millió eurós értékre.

A bejelentést követően 2,5 százalékot zuhant a bank papírjainak árfolyama, majd ezt némileg ledolgozva 1,5 százalékos mínuszon állt. A Raiffeisen Centrobank AG pedig vételiről tartásra rontotta az Erste-részvények besorolását.