Túlélésért küzd a  német eredetű, de dél-afrikai központú, Steinhoff International, miután tavaly Dél-Afrika történetének legnagyobb vállalati csalása derült ki a cégnél a trükközés ellenére. A hírre a johannesburgi JSE és a frankfurti Deutsche Börse tőzsdéken is jegyzett részvények árfolyama tizedére zsugorodott - olvasható a portál cikkében.

Kiderült például, hogy nem a csoport legnagyobb központjaiban, Dél-Afrikában, Nagy-Britanniában vagy Németországban, hanem Ausztriában halmozta fel a jelentős adósságot.

Jelenleg a számviteli szabálytalanságok, csalások feltérképezése zajlik, miközben arra is vigyázni kell, hogy a  bankok csak olyan mértékben tegyék rá a kezüket a számlákra, hogy az nehogy megölje a működést.

A munkát a Steinhoff a PricewaterhouseCoopersre (PwC) segítségével végzi. A hitelminősítők közben már alaposan leértékelték a Steinhoffot, a
a Moody's Caa1 kategóriát adott a csoportnak.

Magyarországon a Steinhoff az Extreme Digital elektronikai kereskedőcégben, a Kika bútoripari áruházláncban és a Pepco ruházati csoportban rendelkezik részesedéssel. A cégek vezetői az Indexet úgy tájékoztatták, hogy bíznak benne, hogy a csalás semmilyen negatív hatással nem lesz rájuk. Az Extreme Digital jelezte, működése semmilyen szinten nem függ a Steinhoff-csoporttól. Ugyanakkor egyes leányvállalatokra is kihathat a válság.

További részletek itt.

Címlapkép forrása: Shutterstock