Az uniós piacra vágyakozó kínai és orosz üzletemberek mellett az agrárgazdasági portfólióját gőzerővel bővítő magyar bankcsoport is készíttetett tervet a Tesco cseh, lengyel, magyar és szlovák hálózatát tömörítő Tesco Europa kivásárlására, értesült a Figyelő piaci forrásokból.

Az ágazati hírek szerint az OTP Bank és vezetője, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató érdeklődését is felkeltette a befektetési lehetőség egy ágazati tanácsadó javaslatára. A bank külön munkacsoportot állított fel a Tesco deal kidolgozására, mert nagy lökést, akár 8-10 millió új kártyatulajdonost és lakossági ügyfelet hozhatna, ha a közép-európai lánc megszerzésével a banki és a kereskedelmi szinergiákat az akvizícióval kiaknázná. Olyan versenyelőnyt, lehetőséget szerezhetne a bank a régiós terjeszkedéshez a Tescón keresztül, amilyet hajdanában a Postabank a postafiókokban kínált banki termékeivel. Ezen keresztül már érdemes lenne leánybankot alapítani a cseh és a lengyel piacon.

A lehetséges vételárra is hallottak becslést: jó tárgyalási technikával akár nettó 3 milliárd euróért is meg lehetne szerezni a 4 országnyi láncot. Ez a forintban az 1000 milliárdot közelítő summa persze csak a vételár, a működtetés, finanszírozás tőkeigénye legalább ugyanekkora.

A lap szerint a Tesco megvásárlójából nemzeti hős is lehetne, mert végre magyar kézbe kerülhetne egy multi lánc régiós piacot hozva a magyar gazdáknak, feldolgozóknak. A folyosói pletykák szerint kezdetben jó is volt az ötlet fogadtatása, azonban a lengyel választások után végül Orbán Viktor nemet mondott. Arra hivatkozva, hogy nem akar ujjat húzni Jaroslaw Kaczynskivel.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. A Figyelőnek cáfolta az eladásról szóló híreket. Jelenleg így a cseh nagybefektető-politikus, a Magyarországon is komoly érdekeltségekkel rendelkező Andrej Babis tűnik a legesélyesebb vevőjelöltnek.