November végéig a cseh autógyárak 1 millió 54 ezer személygépkocsit állítottak elő, ami éves összehasonlításban 21,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában, míg októberben 3 százalékos növekedést mértek. A kimutatásokból kitűnik, hogy idén a cseh személyautógyárak termelése visszaesett a 2013-as év szintjére - derül ki a cseh autóipari szövetség csütörtöki közleményéből.

A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda Auto 11 hónap alatt 690 380 személygépkocsit gyártott, 18,4 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A koreai Hyundai termelése 25,8 százalékkal 215 851 autóra csökkent. A harmadik cseh autógyár, a francia-japán TPCA, amely kiskocsikat gyárt, 147 865 darabot készített el, ami éves szinten 26,4 százalékos visszaesés.

"A cseh autóipar teljesítményét sajnos alapvetően befolyásolta a koronavírus-járvány. Az eredmény a termelés és az eladás többszöri leállításának, illetve korlátozásának a következménye" - jelentette ki Zdenek Petzl, a szövetség ügyvezető igazgatója prágai sajtótájékoztatóján. Petzl szerint az autóipar helyzete várhatóan csak a jövő év második negyedétől fog javulni.

A cseh autóbuszgyárak a január-novemberi időszakban 4568 járművet gyártottak, 4,3 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

A Jawa motorkerékpárokból 450 készült el novemberig, ami 56,7 százalékos termeléscsökkenés.