A Napi Gazdaság cikke

Határozottan tagadja a cseh és litván érdekeltségei eladásáról szóló találgatásokat a lengyel PKN Orlen, Kelet-Közép-Európa legnagyobb olajipari vállalata. Nem számít, hogy a viszonylag alacsony olajárak és a visszaeső üzemanyag-kereslet megtépázták a társaság profitját, az állítólagos kérők biztos elutasításban részesülnek - derül ki a bne hírportál összefoglalójából.

A PKN Orlen menedzsmentje vehemensen tagadta azokat a cseh lapértesüléseket, amelyek szerint azt terveznék, hogy eladják a cseh Unipetrol petrolkémiai vállalatban meglévő 63 százalékos lengyel részesedést, amelyet 2005-ben vásároltak Prágától 575 millió euróért. Az állítólagos vevőjelölt az orosz Lukoil vagy a cseh kormány. A PKN szóvivőjének nyilatkozata szerint még azon sem gondolkodnak, hogy értékesítsék a cseh leányvállalat egyes részeit, például a Ceska Rafinerska olajfinomítót. Hasonlóan határozott elutasítás volt a válasz arra a hírre, amely szerint túl akarnának adni a 2006-2007-ben megvásárolt litván Mazeikiu Nafta olajfinomítón, amelyért összesen 1,6 milliárd eurót fizettek az azóta csődbe ment Jukosznak, illetve a litván kormánynak. A vevő állítólag ebben az esetben a Lukoil lenne.


A finomító enyhén szólva kalandos körülmények között került lengyel kézbe és extrém helyzetén azóta sem sikerült javítani. Az orosz kormány meg akarta szerezni a litván finomítót, és amikor kiderült, hogy ez nem jön össze, technikai problémákra hivatkozva leállította a szállítást a Barátság-1 kőolajvezetéken, amely ellátta nyersanyaggal az üzemet. A PKN azóta sokkal drágábban, tengeren szállított olajat finomít a mazeikiui létesítményben. Főként ez utóbbi áldozatvállalás alapján szakértők úgy vélik, hogy Lengyelország presztízskérdést csinál a nemzeti olajtársaság cseh és litván részeinek megtartásából, annak ellenére, hogy a PKN Orlenben csak 27,5 százalékkal részesedik az állam. Úgy gondolhatják, hogy ha a PKN szomszédos országokban lévő érdekeltségei orosz kézre kerülnek, akkor Lengyelország süllyedő szigetté válik az országot körülvevő orosz energetikai érdekeltségek tengerében. A Lukoil nem kommentálta a sajtóértesüléseket.


A PKN nincs könnyű helyzetben, hiszen az üzemanyag-eladások csökkenése mellett egyebek mellett az autóipar visszaesése miatt lanyhult a gépkocsikba épített műanyagok iránti kereslet. Az Unipetrol különösen rosszul teljesít: az első félévben 21,3 millió euró veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 27,7 milliós nyereséggel szemben. Szakértők szerint a PKN éves összehasonlításban összesen 33 százalékos profitcsökkenéssel lesz kénytelen szembenézni 2009-ben. A lengyel vállalat a bajok megelőzése érdekében alaptevékenységére kíván koncentrálni, ezért eladja 22 százalékos részesedését a Polkomtelben, Lengyelország legnagyobb mobilszolgáltatójában, illetve közel 85 százalékos tulajdonát a műanyag- és növényvédőszer-gyártó Anwilban. A vállalat az év végéig átütemezte 3,22 milliárd eurós adósságállományát és szakértők szerint az előbbi két tulajdonrész eladása után jó eséllyel szinte teljesen megszabadulhat hiteleitől.