Az anyacég szerint az intézkedést az instabil gazdasági környezet, a román belső fogyasztási piac tartós csökkenése és a gazdasági válság hatásai együttesen tették szükségszerűvé.

A csődvédelmet kérő Fornetti Románia alig egy éve fejezte be több mint 10 millió eurós automatizálási programját. A közlemény szerint a tulajdonosi döntés célja, hogy az egyébként 10 éve működő, jelentős élelmiszeripari potenciált képviselő vállalat minimalizálja a következő évek piaci-pénzügyi kockázatait és megfelelő reorganizációs terv mellett folytatva tevékenységét újabb növekedési pályára állhasson.

A társaság hangsúlyozza, hogy a Fornetti Románia önálló gazdasági társaság, az általa kezdeményezett eljárás nem befolyásolja a magyarországi székhelyű és az elmúlt egy évben közel 20 százalékos belföldi árbevétel növekedést elérő Fornetti Kft. piacvezető szerepét.

A Fornettit 1997-ben alapította Palásti József pékmester, aki azóta is tulajdonosa a gyorsfagyasztott termékekkel foglalkozó társaságnak. A vállalkozás franchise rendszerben működteti látványpékségeit, hálózatával 17 országban van jelen, termékei a cég honlapja szerint 27 országban kaphatók.

Korábbi közlés szerint a cégcsoportban közel tízezren dolgoznak, és évente 50 ezer tonna pékárut értésesítenek, a hétezer tagból álló franchise hálózat évente 200 millió eurós forgalmat bonyolít.