A Toblerone svájci tejcsokoládé márka gyártója, a Mondelez úgy döntött, hogy a jövő év végén Svájcból Szlovákiába helyezi át háromszögletű csokoládé gyártásának egy részét - ezzel elveszíti a "Made in Switzerland" feliratra jogosultságát a csomagoláson - adta hírül a Reuters. 

Az élelmiszeripari vállalatok magas költséginflációval szembesülnek, de Livia Kolmitz, a Mondelez szóvivője nem ezzel magyarázta a cég döntését, hanem azzal,  hogy a Toblerone iránt nagy a kereslet, így a a cég növeli a kapacitást a berni gyártótelepén.

"Bern a Toblerone történetének középpontja, továbbra is ott készítjük a legkelendőbb, 100 grammos csokoládéinkat" - mondta Kolmitz, aki egyben a létszámleépítésről szóló híreket kizártnak nevezte. Azt nem közölte, hogy Szlovákiában milyen típusú Toblerone csokoládékat fog gyártani a cég.

Az 1908 óta gyártott, az utóbbi 30 évben kizárólag a svájci gyárban készített ikonikus csokoládét a döntés - legalábbis marketing szempontból - hátrányosan is: a svájci címkézési szabályok alapján a továbbiakban a Mondeleznek nem lehet a csomagolásra nyomtatnia, hogy a Toblerone svájci.

Át kell szövegezni a csomagolást; már az idén nyáron az kerül a "Made in Switzerland" helyére, hogy a márkát Svájcban alapították - "Established in Switzerland"