A stuttgarti székhelyű vállalat szerdán megerősítette, hogy a teherautókat és autóbuszokat gyártó üzletágát (Daimler Truck) önálló vállalattá alakítja át, független menedzsmenttel, vállalatirányítással, ideértve egy független felügyelőbizottsági elnököt. A cél az, hogy a Daimler Trucks megfeleljen a DAX-index kosarát alkotó vállalatok számára előírt feltételeknek.

A Daimler kettéválasztása és a Daimler Truck részvényeinek a frankfurti tőzsdére való bevezetése a tervek szerint 2021 végéig befejeződik. A teherautók és autóbuszok gyártásának leválasztásával megmaradó üzletág, a prémium kategóriás személyautókra és a minibuszokra koncentráló vállalatot idővel átnevezik Mercedes-Benzre.

QP | Quality Placement

A cég szerkezeti átalakításával az a cél, hogy teljes mértékben kiaknázzák a jövőbeni üzleti lehetőségeket, amelyeket a zéró emisszió, azaz az autók zéró károsanyag-kibocsátása és az önvezető technológiák piacának fejlődése határoz meg.

Már decemberben felröppentek azok a hírek, miszerint a Daimler a haszongépjármű-gyártó érdekeltség leválasztásáról gondolkodik, miután a koronavírus-válság erősen megterhelte a teherautó- és autóbuszgyártást. A tavalyi első kilenc hónapban mind a darabszám szerinti értékesítés, mind a bevétel erősen visszaesett, az üzemi eredmény az előző évi egy százalékára, 32 millió euróra zuhant.

A napokban közölt előzetes adatok szerint a Daimler csoport kamatok és adózás előtti eredménye (EBIT) 6,6 milliárd euró volt, ami kedvezőbb az elemzők által várt 5,24 milliárdnál. A Mercedes-Benz személyautók és minibuszok 5,17 milliárd euró, a teherautó- és az autóbuszgyártó üzletág viszont csak 525 millió euró kamatok és adózás előtti eredményt tudott felmutatni. A részletes negyedik negyedéves és éves adatokat február 18-án teszi közzé a vállalat.

A Daimler-részvények szerdán 8,91 százalékos pluszban zártak a frankfurti tőzsdén, csütörtök délelőtt pedig 2,71 százalékos nyereségben, 65,76 eurón forogtak a papírok. Az egy évvel ezelőtt szinthez képest több mint 50 százalékkal magasabb az árfolyam - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!