A cég adózott eredménye 4,29 milliárd euró, részvényként 4,01 euró lett az egy évvel korábbi 94 millió euró, részvényarányosan 0,09 euró után. A Daimler kamat- és adófizetés előtti (EBIT) nyeresége 5,75 milliárd euróra ugrott a tavalyi első negyedévi 617 millió euróról.

A járműgyártó negyedéves bevétele 10 százalékkal, 41 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 37,2 milliárd euróról, amiben komoly szerepet játszott, hogy a Mercedes-Benz autók eladása 60 százalékkal nőtt Kínában - írta az MTI.

A Daimler pénteken javította idei nyereségességére vonatkozó előrejelzését, de arra figyelmezett, hogy a folyó második negyedévben is hatással lehet eladásaira a globális chiphiány.

A világszinten jelentkező chiphiány számos autógyártót, így például a General Motors, a Ford Motor, vagy éppen a Daimler német versenytársát, a Volkswagen céget arra kényszertette, hogy ideiglenesen csökkentse vagy szüneteltesse a gyártást egyes gyáraiban.

A hét elején a Daimler 18 ezer 500 dolgozója számára rövidített munkanapot vezetett be és bejelentette, hogy két németországi gyárában felfüggeszti a termelést a chiphiány miatt

Pénteken a Daimler az eddigi 8-10 százalékról 10-12 százalékra javította a Mercedes autók és furgonok idei árrésére vonatkozó várakozását.