A Disney vezérigazgatója, Bob Iger szerint a vállalat számára 5,5 milliárd dollárnyi költséget terveznek megtakarítani, és növelni a Disney+ streamingszolgáltatás nyereségét.

A CNN szerint a vezérigazgató tavaly novemberben került vissza a cégvezetésbe, azóta először hozta nyilvánosságra a Disney pénzügyi eredményeit. A számok a nyereség növekedését mutatták, de a Disney+ előfizetőinek száma először csökkent a 2019-es indulás óta.

A Disney október 1-jén mintegy 220 000 alkalmazottat foglalkoztatott, ebből körülbelül 166 000-et az Egyesült Államokban. A 7000 munkahely leépítése a globális munkaerejük 3,6 százalékát jelenti.

Nőtt a bevétel, de elpártoltak az előfizetők

A számokból kiderült, hogy a bevételek 8 százalékkal 23,5 milliárd dollárra gyarapodtak, a nettó nyereség pedig 11 százalékkal 1,3 milliárd dollárra nőtt. A negyedév alatt a Disney+ előfizetőinek száma mintegy 2,4 millióval 161,8 millióra csökkent.

Három szerkezeti egységre osztják a Disney tevékenységét:

  • egy szórakoztatóipari egységre, amely a filmeket, a tévét és a streaminget foglalja magában;
  • a sportra összpontosító ESPN kábeltévé-hálózatra;
  • valamint a Disney-élményparkokra és -termékekre.

Ezek közül a Disney fő prioritása a streamingszolgáltatás marad. A Disney részvényei a bejelentést követően több mint 5 százalékkal emelkedtek.

A költségcsökkentés részben Nelson Peltz milliárdos befektető bírálatának is köszönhető, aki szerint a Disney túl sokat fektetett a streamingüzletágba.