Kevesebb mint három év után azonnali hatállyal visszatér a Disney vezérigazgatói posztjára Bob Iger – írja a Business Insider. A vállalat igazgatótanácsa a döntést azzal indokolta, hogy "az iparágnak ebben az elképesztően összetett átalakulási folyamatában" meglátásuk szerint Iger az, aki a legalkalmasabb a média- és szórakoztatóipari cég vezetésére.

A Disney sajtóközleménye szerint Iger két évre vállalta el ismét a vezérigazgatói teendőket, és segít majd kiválasztani az igazgatótanácsnak az utódját.

Iger először 2005-ben állt a Disney élére, és 2020 februárjában adta át a stafétabotot Bob Chapeknek, ám 2021-ben még ügyvezető elnöki szerepkörben maradt.

Iger visszahívása azt követően történt, hogy kiderült, a Disney termékszolgáltatási részlegének veszteségei 1,47 milliárd dollárra rúgtak az utolsó negyedévben. A bejelentést követően a Disney részvényárfolyama 13 százalékot zuhant egyetlen nap alatt. Pár nappal később ráadásul Chapek már "költségszerkezeti munkacsoportot" hozott létrehozásáról számolt be. Szerette volna, hogy ez a csoport mérje fel, miként lehetne spórolni a működési folyamataikon és elárulta, valószínűleg létszámcsökkentés is lesz a vállalatnál.

Chapek szerződését egyébként, amely eredetileg 2023 februárjában járt volna le, júliusban hosszabbították meg 2025 júliusáig.