Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai teherautó-eladásokat 2020-ban is a dízelmotorral pöfögő járművek uralták - derül ki az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adataiból. Az újonnan forgalomba helyezett teherautók 96,5 százaléka dízelmotoros volt, míg a benzinesek 0,1, az elektromos meghajtásúak pedig 0,4 százalékos részesedést értek el. Az összes alternatív meghajtású teherautó a teljes értékesítés 3,4 százalékát tette ki.

Ami az eladások változását illeti 2019-hez képest, lehangoló a kép. Az Európai Unióban a koronavírus-járvány pusztítása nyomán 25 százalékos csökkenéssel, kevesebb mint 226 ezerre esett a teherautók értékesítése. Németországban, Franciaországban és Spanyolországban több mint 20 százalékos volt a hanyatlás, Olaszroszágban "csak" 13 százalékos. Eközben összesen 210 benzinmotoros teherautó került forgalomba Németországban, Finnországban és Belgiumban.

A villany-teherautók eladása majdnem egyharmadával, 745-ről 984-re nőtt, ezek a járművek majdnem kizárólag Németországban (852) és Hollandiában (41) futnak az utakon. A hibrid meghajtású teherautók értékesítése több mint 40 százalékkal esett. Az alternatív meghajtás élén a gázüzemű teherautók gurulnak, amelyekből 5,5 százalékkal kelt el több tavaly, mint tavalyelőtt. Ez több mint 6800 jármű eladását jelenti, a legnagyobb piac szintén Németország.