Megdöbbentően megugrott a lengyelországi nagybankok profitja a második negyedévben a gazdaság stagnálása ellenére - az első negyedévivel nagyjából azonos, összesen 4,1 milliárd zloty volt, több mint 280 milliárd forint. A tőzsdén jegyzettek nyereségének bővülése általában százalékosan két számjegyű lett. Az élen a Citi Handlowy áll, amelynek profitja a tavalyit 29,9 százalékkal haladta meg, a második az ING BSK 29,2 százalékkal, a harmadik a Millennium 20,7 százalékkal - írta az Onet.pl.

Az elemzők most arra próbálnak rájönni, hogyan lehetséges ez, amikor éves összehasonlításban a bruttó hazai termék csupán 0,2 százalékkal emelkedett. Eddig csak arra jutottak, hogy bár kamatnyereségük csökkent, ezt behozták szolgáltatásaik árának emelésével és szigorú takarékossági intézkedésekkel, mint elbocsátásokkal és fiókok bezárásával. A válság következtében változott a bankok hitelpolitikája is, szigorodtak a feltételek - érdekes módon a varsói jegybank megállapítása szerint ez keményebb volt a külföldi anyabank támogatását nem élvező hazai pénzintézeteknél. A hiteleknek a betétekhez viszonyított aránya eközben úgy változott, hogy a lengyelországi bankok a korábbinál kevésbé támaszkodnak a külföldi anyabankjaikra, és jobban a betéteikre.

A stagnálás alatt a rossz hitelek aránya ugyan emelkedett, de a történelmi tapasztalatok alapján vártnál sokkal kevesebbel - az első negyedévben az összes hitelnek csak 7,7 százalékát nem törlesztették. A lakáshiteleknek csupán 2,9 százaléka került veszélybe, vagyis erről az oldalról sem fenyegeti veszély a bankok pénzügyi stabilitását.