A Dodge eredetileg középkategóriájú autókat gyártott, majd a világháborúk az amerikai hadseregnek készítettek haszongépjárműveket. Addig egy voltak a sok amerikai autógyártó közül, de az igazi sikert az izomautóik hozták meg: az első Chargerek és Challengerek a mai napig legendásak. A két brand annyira népszerű, hogy még az új generációs modellek is kelendőek, ami ritka a felújított, újragondolt típusoknál.

Most viszont a Dodge is lép: 2024-ig kivonja a forgalomból a benzinüzemű Charger és Challenger izomautókat, helyettük az elektromos izomautók gyártására koncentrálnak majd. A vállalat 2022-re tervezi az első koncepció e-autó bemutatását, amelyet egy plug-in hibrid és egy harmadik, ismeretlen típusú jármű követ - írja a Motor Trend.

Az e-izomautók gyártását már korábban bejelentették, de akkor a vállalat és anyacége, a Stellantis nem mondta, hogy mi lesz a belső égésű motorral hajtott járműveivel, de ezt most tisztázta. "Ezeket az autókat, amelyeket ma ismernek, 2024-re már nem fogjuk gyártani" - mondta Tim Kuniskis, a Dodge márka vezérigazgatója a portálnak adott interjúban.

Az új elektromos járművek a 60-as évekbeli háromszög alakú Fratzog nevet és logót használhatják megkülönböztetésül. A 2022-ben érkező első koncepció egy elektromos izomautó lesz, amelyet a következő négy-öt hónapban lepleznek le, egy nagy teljesítményű kupét, vagy szedánt. A következő modell, egy plug-in-hibrid lesz, Kuniskis szerint egy új autó lesz, de nem egy Durango, ahogy azt egyesek várták. A harmadik jármű még nem ismert, de a gyártó szerint nagy durranás lesz.

A megrögzött izomautó-rajongók talán nem fogadják jól a hírt, bár az EV-k jobb teljesítményét nem tagadhatják.

Kuniskis elismerte, hogy a bejelentés elegedetlenséget válthat ki: "Késekkel zsonglőrködöm, mert két különböző hatalmas frakciót kell boldoggá tennem, mert egy ponton ez a két frakció össze fog futni".