A hírek szerint például olyasmivel vádolják a szervezetet, hogy a menedzsereiknek, felsővezetőiknek olyan különleges juttatásokat adtak, amelyeket utána kihagytak a beszámolóikból és adóbevallásaikból. Ingatlanok, autók használati lehetőségére vagy épp a rokonaik iskolai tandíjának átvállalására.

Allen Weisselberg, a cég pénzügyi vezetője még a vádak bejelentése előtt feladta magát az ügyészségen. A Trump Organization szerint Weisselberg csak egy eszköz arra, hogy a volt elnöknek kárt okozzanak az ügyészek. A Trump Organization szóvivője szerint szó sincs igazságszolgáltatásról, ő politikai motivációjúnak tartja az egész ügyet.

Trumpot és családját várhatóan nem vádolják meg, de a Trump Organization pénzbírságra és egyéb büntetésekre számíthat, ha elítélik - olvasható a portálon.

A Trump Organization egy családi holding, amely golfklubokat, szállodákat és luxusingatlanokat mondhat a magáénak. Donald Trump átadta a vállalkozás irányítását két legidősebb fiának és Weisselbergnek, amikor 2017 elején beköltözött a Fehér Házba.

A mostani vádakat arra is használhatják, hogy nyomást gyakoroljanak Weisselbergre egy esetleges jövőbeni eljárás során, amely viszont már Trump vagy egyes családtagjai ellen indulna. Weisselberg, Trump régi bizalmasa ugyanis eddig nem volt hajlandó együttműködni az ügyészekkel.

Nyilatkozatában Trump azt állította, hogy cége lépései „az Egyesült Államok üzleti közösségében általános gyakorlatnak számítanak, és semmiképpen sem bűncselekménynek”, és hogy a demokrata ügyész „bűncselekményt keresve” indította a vizsgálatát. Ez az első olyan büntetőeljárás, amelyeket a manhattani kerületi ügyész a Trump Organization ellen kezdeményezett több mint kétéves vizsgálat után, állítólagos csalások miatt.

A nyomozás egyik szála azt derítené fel, hogy Trump cége manipulálta-e az ingatlanjai értékét adócsökkentés és kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek érdekében. A nyomozás középpontjában a Trump elnökségét megelőző időszak áll.

New York állam legfőbb ügyésze, Letitia James szintén vizsgálatot folytat a Trump Organization ellen, és együtt is működik Vance irodájával.