A Közép-szlovákiai Energetika nevű cég 49 százalékos részesedését birtokló cseh-szlovák vállalat eladná a tulajdonrészét, és az ajánlattevők közül a 100 százalékban magyar állami tulajdonban levő MVM tűnik a befutónak - írja a Denník E gazdasági portál cikkére hivatkozva az Azonnali.hu.

A közelmúltban Szlovákiában botrány lett a magyar kormány külföldi termőföldvásárlási terveiből, a magyar kormány végül visszavonta az e célt szolgáló Termőföld Magántőkealap létrehozásáról szóló kormányhatározatot. Magyarország azonban nemcsak termőföldet, hanem műemlék épületeket is vásárol Szlovákiában. Egy stratégiai jelentőségű energetikai cég 49 százalékos tulajdonrészének eladása azonban teljesen más léptékű üzlet, mint néhány épületé - olvasható a cikkben.

A Közép-szlovákiai Energetika (SSE) a három nagy szlovák földgáz- és villamosenergia-disztribúciós cég egyike – a másik kettő a Nyugat-szlovákiai Energetika (ZSE) és a Kelet-szlovákiai Energetika (VSE). Mindhárom cég 51 százaléka a szlovák állam tulajdona;

  • a ZSE 49 százaléka a német E.On,
  • a VSE 49 százaléka a szintén német RWE tulajdona,
  • az SSE kisebbségi tulajdonosa pedig a cseh-szlovák EPH.

Az EPH adná el a 49 százalékos részesedését az SSE-ből. Három érdeklődő van: a német E.On, a cseh ČEZ és a magyar MVM.

A Denník E becslése szerint az SSE 49 százalékának értéke 900 millió euró (324 milliárd forint). A lap értesülése szerint ez az összeg megfelel a cseh ČEZ által tett ajánlatnak, amire azonban az MVM azzal reagált, hogy a saját ajánlatát 1,2 milliárd euróra (432 milliárd forintra) emelte, azaz 300 millió euróval többet fizetne a piaci árnál.

A Denní E szerint ez a különbség már annyira nagy, amit nem lehet gazdasági indokkal megmagyarázni. Az EPH tulajdonosai azonban – ha más akadálya nem lesz az üzletnek – csak akkor fogadják el az MVM ajánlatát, ha azzal a szlovák kormány is egyetért - írja az Azonnali.