Az orosz állami hadiipari óriás, a Rosztek menedzsereinek mintegy felét elbocsátja: 40 ezer vezető beosztású tisztségviselő kerül lapátra két év alatt - írta a The Moscow Times a cég bejelentésére hivatkozva.

A csoport - amelyet Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségese, Szergej Csemezov vezet - tulajdonában levő vállalatok adják az orosz hadiipari termelés mintegy kétharmadát. Az elbocsátásokkal a vezetők és az alkalmazottak aránya a holdingban nagyjából versenytársai szintjére áll be.

Jelenleg ugyanis a 85 ezer alkalmazott 18 százalékát teszik ki a vezetők és az adminisztratív személyzet, míg az ágazatban nemzetközi szinten az átlag 5-10 százalék. A döntést egy független könyvvizsgálat eredményei alapján hozták meg - áll a Rosztek közleményében.

A megnehezült gazdasági helyzet miatt más lépésekre is kényszerülnek: 47 ezer négyzetméternyi ingatlant értékesítenek Moszkva központjában, amelyek értéke meghaladja a 3,5 milliárd rubelt (59 millió dollár) - írta az Interfax.

A takarékossági intézkedések meglepőek annak fényében, hogy a Rosztek tavalyi árbevétele meghaladta az 1,3 ezer milliárd rubelt (22 milliárd dollár), és bár a teljes állami szektor kiadásait idén 10 százalékkal visszavágják, az államfő szerint ez a hadiipart és a hadsereget nem érinti.