A tervek szerint ma kerül sor Moszkvában az orosz-ukrán kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ülésére, amelynek legfontosabb témája a gázszállítások árának megállapítása - közölte az Interfax hírügynökség. A kétoladalú kapcsolatok egyébként kitűnően fejlődnek, az év első negyedében 70 százalékkal nőtt az árucsereforgalom, és elérte a 12 milliárd dollárt, de a gáz körüli viharok nem látszanak csillapodni. Ma Vlagyimir Putyin és Mikola Azarov miniszterelnök személyesen próbálnak megállapodni, ami nem ígérkezik könnyűnek.

Az orosz kormány sajtóhivatala szerint annak ellenére, hogy Oroszország már több mint 1 milliárd dollárt fektetett be Ukrajnában, Kijev törvénytelenül akadályozza az orosz áruk ukrán piacra jutását és diszkriminálja az orosz befektetőket. Ugyancsak az oroszok számára hátrányosnak minősítette a hivatal a gázárról szóló kétoldalú szerződést, amit emiatt módosítani kell.
A találkozót komoly előcsatározások előzték meg, amelyekben mindkét fél nagyágyúkat vetett be.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója tegnap közölte, hogy az első negyedévi 264,30 dollár helyett a negyedik negyedévben 500 dollárt kellene fizetnie Ukrajnának a földgáz 1000 köbméteréért. Azarov viszont úgy nyilatkozott, hogy a mai tanácskozáson szeretné elérni, hogy az oroszok csökkentsék a gáz árát, vagy fogadják el, hogy az ukránok felemelik a területükön keresztül Európába szállított gáz tranzitdíját.

Emellett meg akarja változtatni az előző kormány által elfogadott gázár-formulát. Mint mondta, Julia Timosenko annak elfogadásával lehetővé tette, hogy a gáz ára szabadon emelkedhessen, változatlan tranzitdíj mellett. Ráadásul az Európa második legnagyobb gázvezeték-rendszerével rendelkező Ukrajna többet kell fizessen az orosz gázért, mint Németország vagy Szlovákia. A RIA-Novosztyi szerint azonban Miller kijelentette, hogy ragaszkodnak az eddig alkalmazott, piaci alapú, a kőolajhoz kötődő ármegállapításhoz.

Tavaly Moszkva 30 százalékkal levitte az Ukrajnának szállított gáz árát annak fejében, hogy az beleegyezett a krími orosz haditengerészeti támaszpont bérletének legalább 2042-ig való meghosszabbításába.