A Procter & Gamble-től néhány évvel ezelőtt Warren Buffet híres-hírhedt cégéhez, a Berkshire Hathaway-hez került Duracell régóta adós, hogy - a konvencionális, hosszú élettartamú működést biztosító szárazelem gyártásán, illetve a háztartási gépekbe, egészségügyi eszközökbe tehető elemeken vagy akkukon túllépve - bemutasson valami újat. Valami olyasmit, ami több, mint a Powerbankként árusított duracell-fóliás akkumulátor.  

Nos, eljött az idő - a PV Magazine legalábbis kiszúrta, hogy a Duracell 14 kWh-s háztartási méretű lakossági energiatároló rendszert dob ​​piacra. A tárolási üzletágban ez egy teljesen új fejezet - a ceruzaelem méretről a faliszekrény méretre váltás ugyan mindenkinek (gyártónak, megcélzott felhasználónak) egyaránt újdonság, de azért az amerikai gyártó nem bíz mindent a véletlenre.

A Duracell energiatárolója olyan lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátor, amely kompatibilis a már meglévő vagy akár az újonnan telepítendő napelemes rendszerekkel, illetve bármelyik inverter márkával is. Egy blokk névleges teljesítménye 5 kW, melynek tárolási kapacitása 14 kWh, a rendszer hatásfoka 85,7 százalék, és a rendszer teljesítménye több mint 6000 töltés-kisütési ciklusig garantált. A Duracell Power Center 5, illetve 10 kW teljesítményű invertereket használ, és 14 - 84 kWh kapacitásértékek között bővíthető akkumulátorokat. (Vájt fülűeknek legyen mondva: a készülék 44,5 és 53,5 volt közötti feszültségtartományra, illetve 74 amperes maximális töltési- és kisütési áramerősségre képes.)

LFP

A lítium-vas-foszfát (LFP vagy LiFePO4) akkumulátorok számos jó tulajdonsággal rendelkeznek mind a lítium-ionos, mind az ólom akkukkal összehasonlítva. Rendkívül jó (99 százalékos) a töltési hatásfokuk, nagyon jó a ciklusállóságuk, emellett stabil, megbízható rendszer, melynek magas a fajlagos kapacitása és hosszú az élettartama. A vasnak köszönhetően pedig - ami nagy mennyiségben, sok helyen megtalálható a világban - olcsóbb lehet az előállítási költségük, mint a Li-ion fajtársaiknak.

"A Power Center egyedülálló, kétirányú inverteres technológiája lehetővé teszi az új és a meglévő lakossági napelemes tulajdonosok számára, hogy a felesleges napenergiát esti használatra tárolják, maximalizálva napenergia-befektetéseiket, miközben növelik az energiabiztonságot és -függetlenséget, mindezt további hardverigények nélkül” - promózza a termékét a cég.

Azt, hogy mennyiben más a Power Center, mint a nagynevű riválisai - a Tesla, az Enphase, a Generac és más közkeletű gyártók hasonló "műfajú" termékei, a Duracell a saját oldalán így foglalta össze:

Kép: Napi.hu

 

Az online már előrendelhető pakk elsőként az észak-amerikai piacon, illetve a karibi térségben kerül kiskereskedelmi forgalomba.

Van rá már jó példa

A Duracellt nem a Tesla sikere csalta erre a területre, és nem is a növekvő méretű kínai, dél-koreai dömping. A gyártó lépése még csak nem az első példája annak, hogy egy, korábban is az akkumulátor- és szárazelemgyártásában működő, ott nemzetközi márkát felépítő cég jelentős potenciált lásson meg a lakossági méretű energiatároló rendszerek gyártásában és forgalmazásában. 

Tavaly nyár végén írtuk meg, hogy az európai piacon igen erős pozíciókat Varta az ellwangeni gyárában és Nördlingenben több százmillió eurós, tartományilag és államilag is támogatott beruházást végez annak érdekében, hogy drasztikusan felfuttassa a lakossági energiatároló rendszereinek fejlesztését és gyártását. Ám a Varta a litium-ionos technológiát részesíti előnyben.