Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Financial Times értesülései szerint a londoni Lloyd's biztosítási szolgáltató megelégelte, hogy nem lehet biztosat tudni a Brexit időzítésével és feltételeivel kapcsolatban, így saját ütemtervvel állt elő bizonyos tevékenységeinek az Európai Unió egyik másik tagállamába való költöztetésével kapcsolatban.

A Lloyd's, amely nem csak mint bankcsoport, hanem mint a világ egyik legnagyobb, biztosítási termékek kereskedelmének piacot biztosító szolgáltató is ismert, ez utóbbi tevékenységének folytatásra hozna létre egy leányvállalatot külföldön. Közlésük szerint februárig egy öt elemből álló listát készítenek a szóba jöhető helyszínekről s a cég vezetése ekkor hozza majd meg a végleges döntését. A lépést azzal indokolták, hogy meg szeretnék védeni azt a 2,9 milliárd fontosra becsült üzletágat, amelynek működését veszélyeztethetné a Brexit. Iparági szereplők egyik legnagyobb félelme a Brexittel kapcsolatban, hogy annak életbe lépése után vajon a Nagy-Britanniában bejegyzett pénzügyi termékek szabadon forgalmazhatóak maradnak-e az Unió tagállamaiban.

A Lloyd's bejelentését meglehetősen változatosan fogadta a sajtó. A Daily Mail cikkében azt emelte ki, hogy a jelek szerint nem igazolódtak be az apokaliptikus jóslatok a Brexittel kapcsolatban, mivel a Lloyds frissen alapított leányvállalata mindössze 50 embert fog foglalkoztatni. A CNNMoney viszont azt emelte ki, hogy a Londonban működő pénzügyi cégek kezdik megelégelni a Brexit körüli bizonytalanságokat.

Azt, hogy a Lloyd's különböző forgatókönyvekkel készül az Unióból való kilépésére, már korábban tudni lehetett. Ők már szeptemberben jelezték, hogy leányvállalatot alapítanak valamelyik másik Uniós tagállamban, s azt szeretnék, hogy ha szükséges, már a Brexit pillanatától az teljesen működőképes legyen. Így azt, hogy valóban bekövetkezik-e a Brexit után a pénzügyi cégek kivándorlása Londonból, nyilván majd a brit kilépés feltételei fogják meghatározni.