Az 1918-ban Oszakában alapított, rádiókkal, világítóberendezésekkel, telekommunikációs eszközökkel foglalkozó Matsushita holding 1952-ben kezdte meg a televíziók gyártását, és 1955-ben vezette be a Panasonic brandet, majd ezt követően e név alatt kezdte forgalmazni készülékeit.

Évtizedeken át tartó stabil növekedés után az ezredfordulóra azzal a céllal fordult rá a vállalat, hogy az iparág egyik legerősebb szereplőjévé váljon. Tíz évvel később pedig úgy tűnt, hogy sikerrel jártak, és még a globális gazdasági világválság sem tudta megroppantani a konszernt, amely 2008-ban Matsushita Electric Industrialról Panasonic Corporation-re változtatta a nevét. 2009-ben felvásárolták a Pioneer televíziós üzletágát, 2010-re pedig a csúcsra értek 10 százalékos piaci részesedéssel, évi több mint 20 millió darab eladott készülékkel és nyereséges működéssel.

A jövő fényesnek tűnt, így azt senki sem gondolta volna, hogy 2020-ban a Panasonic mindössze 3,6 millió eladott tv készülékkel és 1,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, ez a globális ranglista 12. helyére elég. Hogy a Panasonic televíziókat ekkor már sem Észak-Amerikában, sem Ausztráliában nem forgalmazzák majd, és hogy ez a termékcsalád a holding életében sokadlagos fontosságúvá válik, aminek következtében végül beszüntetik a tévék gyártását. Pedig pontosan ez történt - írta a Forbes.hu.

Hogy a dolgok így alakultak nem egyetlen elhibázott döntés, vagy szerencsétlenül alakuló külső tényező eredménye, hanem több tényező együttes hatása.

A 2021-es bejelentések szerint a Japánban történő gyártást beszüntetik, az Utsunomiyaban található létesítmény pedig a jövőben fejlesztési központként funkcionál majd. Ezzel a Panasonicnak egyetlen tv- gyára maradt, a csehországi Plzenben. De nem sokáig: 2021 októberének végén ugyanis azt kezdték csiripelni a madarak, hogy ezt is bezárják. Ezzel kapcsolatban a portál megkereste a Panasonic európai központját, akik megerősítették az értesüléseket.

A válaszuk alapján a Panasonic tényleg felszámolja és teljesen kiszervezi a tévégyártást. Ám az nem jelenti a Panasonic televíziók eltűnését. A gyártótól kapott információk értelmében a németországi és japán központokban továbbra is folytatják majd a képfeldolgozó chipek, szoftverek és a képjavításra szakosodott mesterséges intelligencia eljárások fejlesztését.