A szerződést a Sinopec százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat és a partner cég vezetői szentesítették, de azt még a kormánynak jóvá kell hagynia - számolt be a Hszinhua hírügynökség nyomán az MTI. Amennyiben az üzlet zöld utat kap, s a Sinopec megvetheti lábát az egyiptomi piacon, évente mintegy 6,5 millió tonna olajegyenértékkel növelheti termelését.

Az Apache vállalatot 1954-ben alapították és a világ egyik legnagyobb független olaj- és gázkitermelő, illetve feldolgozó vállalata. A 2012. év végi adatok szerint a cég feltárható olajtartalékokra vonatkozó egyiptomi vagyona 641 millió hordót tett ki. Ugyanitt a kitermelhető gáztartalékai olajegyenértékben 632 millió hordót mutattak.

A 2000-ben Pekingben alapított Sinopec, Kína második legnagyobb olaj- és gáztermelő vállalata, s Ázsia legnagyobb olajfinomítója rendkívül aktív Afrikában és a Közel-Keleten. Nemrégiben az amerikai Marathon Oil Corp. vállalattól megvásárolta egy angolai tengeri olajmező tulajdonrészének 10 százalékát 1,52 milliárd dollárért. 2011-ben 5 százalékot vett meg a francia Totaltól. Nigériában pedig 2,5 milliárd dollár készpénzért megvették a Total 20 százalékos részesedését egy helyi olajvállalatban.

A múlt hónapban megjelent hír szerint a Kínai Fejlesztési Bank 188 millió dollár hitelt folyósított a Sinopecnek egy ghánai gázberuházási projektre.

A kínai vállalat nem régen tette közzé első féléves jelentését, ami szerint az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 24 százalékkal növelte a nyereségét. A cég Észak-Amerikában, Indonéziában is terjeszkedik, s Afrika mellett például Szaúd-Arábiában is tervei vannak. A Sinopec Group korábban jelezte, az évtized közepéig meg kívánja duplázni külföldi termelését.

Büntetés környezetszennyezés miatt

Nem tett eleget környezeti terhelése visszaszorítása érdekében a két legnagyobb olajipari cég Kínában, ezért most beruházásaik visszatartásával büntetik őket - adta hírül a South China Morning Post hongkongi napilap. A környezetvédelmi minisztérium csütörtökön jelentette be: határozatlan időre felfüggeszti az állami olajtársaság (CNPC) és a bevétele alapján a legnagyobb állami kézben lévő vállalat, a Sinopec új beruházásainak jóváhagyási procedúráját. Időlegesen nem indíthatnak finomító projekteket, meglévő létesítményeiket pedig nem újíthatják fel és nem bővíthetik. A jelek szerint az akvizíciókra nem vonatkozik a tiltás.
A tárca azért bünteti a cégeket, mert azok nem tettek eleget korábban vállalt, a környezeti terhelésük visszafogását érintő célkitűzéseiknek. A CNPC nem csökkentette vízszennyezése mértékét, a Sinopec ezen felül légszennyezését sem mérsékelte kellőképpen. Utóbbi vállalat júniusban károsanyag-kibocsátása miatt már a kínai újságok címlapjára került, emiatt ugyanis - állami vállalatról lévén szó ritkaságnak számító módon - komoly büntetés megfizetésére kötelezték.