Azt, hogy a korábban előre jelzettnél nagyobb bevételben bízik a General Motors Corp. menedzsmentje az újjászervezett vállalat csütörtöki első tőzsdei kibocsátásán (IPO) már tegnap megszellőztette a Wall Street Journal. A magasabb ár emellett arra ösztönözte a vállalatot, hogy a kibocsátandó részvények mennyiségét megemelje ami a vállalat értékének 3,6 százalékát képviselő 54,8 millió papír piacra vitelét jelentené pluszban.


A bankok a GM-ben hosszú távon gondolkodó nagy intézményi befektetőkről tudnak, amelyek jelentős részesedést kívánnak szerezni. Tegnap derült ki az is, hogy az amerikai autógyártóval régóta együttműködő SAIC Motor Corp., Kína legnagyobb autógyártója - egyszázalékos részesedést érő - 500 millió dollárt fektetne az IPO-n GM-részvényekbe, ha Peking áldását adja a lépésre.


A General Motors minimum 365 millió darab részvényt kibocsátását tervezi, így összesen 1,9 milliárd darabra nő a részvényei száma. Így a megemelt ajánlatokkal 63 milliárd dollárra értékelik a céget, ami azt jelentené, hogy az amerikai állam még mindig veszteséggel adná el az általa mintegy 7 milliárd dollárral magasabb áron megszerzett részesedését. Az amerikai állam jelenleg 61 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban, miután tavaly 50 milliárd dolláros segítséget nyújtott tőkeemelés és hitelek formájában.

Az állam részesedése a magasabb kibocsátási mennyiséggel 41 százalékra csökkenne, a korábbi 43 százalékos terv helyett.