Értékét tekintve messze Franciaország volt a legnagyobb exportőr, amely 8,2 milliárd euróval a világpiac 29 százalékát fedte le tavaly. Ugyanakkor a mennyiséget tekintve a harmadik helyezett 14 millió hektoliteres kivitellel.

Olaszország 5,3 milliárd euró értékben 20 millió hektoliter bort adott el külföldön, amivel az értéket és a mennyiséget tekintve is a második helyet foglalja el. Spanyolország 24 millió hektoliter bort exportált, így a forgalom volumenében az első helyezett, de az értéket tekintve csak a harmadik helyezett a 2,6 milliárd dolláros bevétellel. Ez a három ország együtt a világpiacból 56 százalékot hasít ki, ám a legnagyobb növekedéssel az Egyesült Államok dicsekedhet, amely borexportjának értéke 26,5 százalékkal ugrott meg.

A szőlőültetvények területe tavaly hétezer hektárral 7,53 millió hektárra csökkent az egész világban. Főleg Európában zsugorodott a szőlőültetvények területe, miközben Kínában növekedett, és az ázsiai ország ezzel megerősítette harmadik helyét Spanyolország és Franciaország mögött.