A "különleges említést érdemlő", vagy rosszabb (például késve fizetett, vagy nem teljesítő) adósságállomány 13 százalékot nőtt az 2015 áprilisától idén áprilisig, elérve ezzel a 421,4 milliárd dolláros értéket.

A pénzintézetek hitelportfólióját a Fed, az Office of the Comptroller of the Currency és az amerikai betétbiztosító, az FDIC vizsgálta meg közösen. A vizsgálat szerint a legnagyobb kockázatot az úgynevezett "tőkeáttétes hitelek" jelentik, amelyeket rendkívül eladósodott cégeknek nyújtanak, amelyeket például magántőkecégek szeretnek felvásárolni, szintén kockázatot jelentenek az olaj- és gázipari cégeknek nyújtott hitelek.

Utóbbi a vizsgálat szerint jelentősen, már most megnövelte a bankok problémás hiteleit, a késve, vagy nem fizetett hitelek állománya 77 milliárd dollárra nőtt a tavalyi 38,2 milliárdról. A tőkeáttétes hitelezés viszont továbbra is a legnagyobb része a problémás hitelportfólióknak, amelynek 63,3 százalékát teszik már ki.

A felügyeleti szervek kiemelték viszont, hogy a bankok a kockázatkezelési módszereiket jelentősen megerősítették, az új szabályoknak megfelelően. Összesen 4100 milliárd dollárnyi hitelportfóliót vizsgáltak meg a felügyeletek, tavaly ez még csak 3900 milliárdos összeg volt.