Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Banca Transilvania a második legnagyobb pénzintézetté akar válni a román piacon. A Volksbanknak 190 ezer ügyfele van Romániában, ami 3,5 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A Banca Transilvania az akvizíció során 1,88 millióra növeli ügyfeleinek számát, piaci részesedése jelenleg 9,7 százalékos. A pénzintézet vezetősége azt tervezi, hogy ezt 13 százalékra növelik a következő időszakban. A tranzakciót várhatóan tavasszal véglegesítik, addig a két bank megőrzi önálló működését.

A román üzletemberek által alapított Banca Transilvaniának heterogén a tulajdonosi szerkezete. A legnagyobb, 14,6 százalékos részvénypakettet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank birtokolja. Az év első kilenc hónapjában 338,13 millió lej (76,12 millió euró) nyeresége volt a banknak, aktívái elérték a 34,04 milliárd lejt (7,66 milliárd euró).

A Volksbank 2011-ben elbukott az Európai Bankhatóság stressztesztjén. A pénzintézet forrásainak emelése érdekében több kelet-európai leányvállalatától vált meg.

Az idén már volt egy bankakvizíció Romániában, az OTP Bank Románia megvásárolta a Millennium Bankot a portugál Banco Comercial Portuguestől. Az akvizícióval az OTP Bank Románia mintegy 400 ezerre növelte ügyfeleinek számát.