Az adatok szerint júniusban 2,8 százalékkal kevesebb, összesen 1,2 millió kocsit helyeztek forgalomba az Európai Unióban, mint egy évvel korábban. Ez a legkisebb mértékű visszaesés a nyolc hónapja tartó folyamatban, májusban még 8,4 százalék, áprilisban 6,5 százalék volt az éves csökkenés.

Az összeállítás szerint Magyarországon júniusban mintegy ötezer új autó kapott rendszámot, 17,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az első hat hónap értékesítési adatai is jobbak Magyarországon, mint az uniós átlag: összesen 27.700 kocsit helyeztek forgalomba, mintegy 20 százalékkal többet, mint tavaly január-június között, miközben az unióban 6,8 százalékos volt a tizenkét havi visszaesés.

A jelentősebb piacok közül Nagy-Britanniában 3,5, Németországban 2,9 százalékos növekedést regisztrált az ACEA, Spanyolországban 12,1 százalékkal, Olaszországban 24,4 százalékkal, Franciaországban 0,6 százalékkal csökkentek az eladások júniusban az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb vesztesek egyike az Opel, eladásai 15 százalékkal estek vissza az első félévben, a Fiaté 17 százalékkal, a PSA Peugeot Citroeneké közel 14 százalékkal csökkent.