Az amerikai 3M megduplázta a maszkok gyártását a koronavíru-járvány miatt, így havonta 100 millió darabot küld a világpiacra. A cég közölte, hogy a járvány kitörése óta nem emelte meg az N95 és más típusú légzésvédő arcmaszkok árát.

"A 3M vállalat fellép a járvány miatt az egészségügyi ellátásban jelenleg nélkülözhetetlen légzésvédők és a maszkok hamisítása és túlárazása ellen. Határozott lépéseket teszünk azok ellen, akik a koronavírus-járványból jogellenes és etikátlan módon hasznot húznak. Ehhez világszerte hatósági segítséget veszünk igénybe"

- jelentette ki Mike Roman, a 3M elnök-vezérigazgatója.

A 3M azt javasolja a vásárlóknak, hogy termékeit kizárólag hivatalos 3M-viszonteladóktól szerezzék be és csak eredeti csomagolású, az adott modellhez tartozó használati útmutatóval rendelkező terméket vegyenek. A cég szerint hamisítottak azok a légzésvédők, amelyeknél hiányoznak a pántok, furcsa szaguk van, eltömődtek a szelepeik vagy szöveghibás az útmutatójuk. A vásárlóknak azt javasolják, hogy gondosan ellenőrizzék a látszólag 3M-től származó ajánlat, számla, márkanév, domain név, elérhetőségi adatok hitelességét, az ajánlaton (számlán) feltüntetett bank nevét és a bankszámlaszámot.

A vásárlók a www.3methics.com oldalon jelezhetik a feltételezett csalásokkal, túlárazásokkal vagy hamisított 3M termékekkel kapcsolatos aggályaikat.