Továbbra sem nyújt meggyőző teljesítményt a Nokia, amelynek részvényesei egyre elégedetlenebbek a két évvel ezelőtt kinevezett Stephen Elop vezérigazgató teljesítményével. Elop, aki feladta a mobiltelefon-gyártó saját operációs rendszerét és stratégiai szerződést kötött korábbi munkaadójával, a Microsofttal, amelynek Windows szoftverei futnak az új Nokia-telefonokon, éppen két évet kért a cég hanyatlásának megállítására. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a befektetők már csak egy negyedévet adnak a vezérnek a bizonyításra.

A Nokia részvényenként két eurócentes veszteséget könyvelt el az első negyedévben a 2012. január−márciusi nyolccentes mínusz után. Ez ugyan jobb az elemzők várakozásánál és a Lumia okos telefonok értékesítése is jól halad, ám a hagyományos mobilokból jóval kevesebb kelt el a korábbinál. A cég részben erre, részben a telefonok árának csökkenésére hivatkozva jelezte, hogy üzemiprofit-rátája mínusz két százalék lehet az első negyedévben elért plusz 0,1 százalék után. A figyelmeztetés után tíz százalékkal zuhant a Nokia-részvények ára.

A társaság árbevétele legutóbb az ezredfordulón tapasztalt szintekre visszaesve 5,85 milliárd eurót ért el, 20 százalékkal elmaradva az egy évvel ezelőttitől, és ha nem is ennyivel, de a 6,4 milliárdos elemzői konszenzustól is.