Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szombaton meghalt Dietrich Mateschitz osztrák milliárdos, a Red Bull cég alapítója. 

Rajongott az energiaitalért

A 78 éves korában elhunyt Mateschitz 49 százalékos tulajdonnal rendelkezett az energiaitaláról ismert vállalatban, amely idén ünnepelte 35. születésnapját. Az általa 1987. április 1-jén piacra dobott energiaital értékesítése az első évben még alig érte el az 1 millió eurót, a termék népszerűsége azonban villámsebességgel nőtt, 2021-ben  több mint 9,8 milliárd doboz energitalt adott el a cég 24 százalékkal többet, mint 2020-ban. A koffein- és taurintartalmú ital neve egyébként Ázsiából származik. 1982-ben egy thaiföldi üzleti útja során Mateschitz - aki akkoriban a Blendax fogkrémgyártó cég marketingmenedzsere volt - felfigyelt a "Krating Daeng" nevű helyi italra, ami németül "vörös bikát" jelent. 

A termékért rajongó Mateschitz 1984-ben a thaiföldi T.C. Pharmaceutical gyártó cég tulajdonosával, Chaleo Yoovidhya-val megalapította a Red Bull GmbH-t. A Krating Daeng a Red Bull-lal ellentétben nem tartalmaz szénsavat, és receptúrája is eltérő. Mateschitz jelenleg a Red Bull 49 százalékát birtokolja, a többségi részesedés továbbra is a Yoovidhya családé.

Óriási vagyon 

Az biztos, hogy Mateschitz a világ leggazdagabb emberei közé tartozott, ám a különböző listák eltérő értékű vagyont tulajdonítanak neki. Az osztrák Volksblatt idén tavasszal 27 milliárd dolláros vagyonról írt, a Sky News szerint a Forbes-rangsorban 25 milliárd dolláros összeggel 51. helyen állt az osztrák üzletember, a Bloomberg a saját gazdaglistáján a 98. helyre sorolta 15,1 milliárd dollárral. 

Mateschitz rajongott a sportokért, a világhírű Forma-1-es csapata mellett labdarúgóklubokban is tulajdont szerzett. 

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport