Az 1904-ben alapított Elkem ASA Norvégia egyik emblematikus, történelmi ugyanakkor modern és az innovációt szem előtt tartó cége. Az oslói központból irányított globális cég speciális fémek öntödei és megmunkálási technológiáira fókuszál: hozzájuk köthető az első norvég elektródagyár, de beszálltak már  globális alumínium gyártásba is, hogy mostanra a vállalat legfőképp a szilíciumgyártásra és megmunkálásra koncentráljon.

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök most energia-visszanyerő üzemet nyitott meg Sorfoldban, az Elkem Salten észak-norvégiai üzemében. Az északi sarkkörön túli településen rendhagyó események számít egy ilyen látogatás, de a megkülönböztetett figyelem globálisan is fontos esemény. Az 1960-as évek óta elektromos olvasztókemencékkel dolgozó speciális öntöde ugyanis - amely manapság a világ egyik legenergiahatékonyabb szilícium- és ferroszilícium-gyárának számít - mostantól az energiahatékonyságot is hirdeti. A most elkészült fejlesztéssel ugyanis az üzem a használt elektromos energiájának 28 százalékát képes megtakarítani - a maga, a norvég gazdaság és a klímavédelem számára.

A fejlesztéssel, mely csupán egy lépésnek számít az Elkem éghajlati ütemtervében (2050-re a nettó nulla karbonkibocsátást célozták meg), mintegy 15 ezer norvég háztartás egész éves energiafogyasztását spórolja meg a cégcsoport.

Az Elkem erőművekben végrehajtott egyéb energiahatékonysági és energiavisszanyerő befektetések a számítások szerint cégcsoport szinten évi mintegy 900 GWh energiamennyiség megspórolását teszi lehetővé. Ez a “falat” akkora, hogy mérhető Norvégia legnagyobb szélparkjának éves termelési kapacitásához is.

Helge Aasen, az Elkem vezérigazgatója szerint a cég kifejezett célja, hogy részese legyen a klímaváltozás elleni küzdelem megoldásának, és a zöld átállás egyik nyertese legyen. A cégcsoport azt tervezi, hogy 2020-2031 között 28 százalékkal tovább csökkenti a teljes szén-dioxid-kibocsátását úgy, hogy közben a készleteit a zöld átálláshoz folyamatosan növeli. Tavaly a CDP listáján a cég világ legjobb vállalatainak felső 5 százalékába tartozott.

Az 1,2 milliárd norvég korona beruházással megépített energia-visszanyerő üzemhez az Enova (a norvég kormány energiahatékonysági fejlesztéseket finanszírozó ügynöksége) legfeljebb 350 millió NOK támogatást hagyott jóvá.