A sziget az összekötő kapocs szerepét töltené be a tengeri szélerőmű parkok és a szárazföldi felhasználók között és egy rendszerbe kapcsolná egyúttal a német, holland, brit, norvég és dán áramelosztó hálózatokat is.

A szélenergiából nyert elektromos áram árát lényegesen csökkenteni tudná egy közös európai energia-elosztó infrastruktúra az Északi-tengeren - mondta Mel Kroon, a Tennet vezérigazgatója.

A sziget építése 2030-ban venné kezdetét és 2050-re készülne el az áramelosztó létesítményekkel együtt. A tervezett 30 gigawattos kapacitás tízmillió ember ellátásához lenne elegendő. A hat négyzetkilométeresre tervezett sziget az áramátalakító berendezések mellett egy repülőgép kifutópályának, egy kikötőnek és kétezer dolgozó elszállásolására alkalmas lakókörletnek adna otthont.

A héten kilenc északi-tengeri ország, közöttük Németország kötött megállapodást együttműködésről szélenergia-termelési projektekben. A Tennet 22 ezer kilométer távvezeték hálózattal rendelkezik és 41 millió ügyfelet lát el elektromos árammal.