Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elon Musk milliárdos, a Tesla alapítójaként ismert üzletember egy keddi videokonferencián azt állította, hogy bár a Starlink műholdas internetszolgáltató vállalkozása gyorsan növekszik, a folytatáshoz hatalmas pénzinjekcióra lesz szüksége. "Ha sikerül nem csődbe mennünk, akkor az nagyszerű lesz, és onnan továbbléphetünk" - mondta Musk a Jalopnik szerint. Az üzletember előrejelzése szerint a SpaceX Starlink vállalkozásának teljes beruházási költsége 20 és 30 milliárd dollár között lesz. 

Anélkül, hogy bármilyen részletet nyilvánosságra hozott volna, azt állította, hogy a Starlink már most "két igen jelentős partnerséget kötött nagy távközlési vállalatokkal". Az internetszolgáltató mintegy 69 000 globális ügyfelet szerzett magának mintegy tucatnyi országban, akik mindegyike havonta körülbelül 99 dollárt fizet egy nagy sebességű, kis késleltetésű kapcsolatért, miután megvásároltak egy több mint 1000 dollárba kerülő terminált ahhoz, hogy fogják az internetszolgáltatás jeleit. Egy másik rendkívül nagy lépést tett Musk, amikor elmondta, hogy várakozásai szerint a Starlink ügyfélköre 12 hónapon belül mintegy félmillió felhasználóra nő. Viszont az megint bizonytalan, hogy ezt a növekedési előrejelzést mire alapozza.

A Starlink már több mint 1500 műholdat állított alacsony pályára, ami azt jelenti, hogy egy-egy műhold jelenleg körülbelül 40 Starlink-ügyfelet szolgál ki. Az elemzők már a kezdetektől fogva szkeptikusak voltak az ötlettel kapcsolatban. Mivel a Starlink elsősorban a távoli területeken élő felhasználókat célozza meg, ahol a nagy sebességű internetszolgáltatás nehézkes és drága, egyszerűen nem biztos, hogy lesz elég célfelhasználó ahhoz, hogy a hatalmas kezdeti beruházás megtérüljön.

Musk 2020-ban azt állította, hogy a Starlink 30 milliárd dolláros éves bevételt termelhet, de egy ilyen számhoz több tízmillió felhasználó regisztrációjára lenne szükség. Igaz, a világ lakosságának körülbelül 70 százaléka csatlakozik az internetre, vagyis a Starlinknek csak a webszörfösök nagyon kis százalékát kellene meggyőznie arról, hogy váltson át a szolgáltatására.

"Nem valószínűtlen, hogy ezt a számot (néhány millió) elérjük ahhoz, hogy a rendszer ne menjen csődbe. De ez nem elég ahhoz, hogy igazolja a SpaceX értékelését" - mondta Tim Farrar, a TMF Associates elemzője és elnöke a Reutersnek a helyzetről.

"Minél többet beszél Elon arról, hogy több tízmilliárdokat fog befektetni, annál nehezebb lesz másoknak. Nyilvánvalóan ez Musk céljának nagy része: a verseny korlátozása" - véli Farrar, aki szerint az Amazon Kuiper nevű projektjének tőkebevonását akarja nehezíteni.

Musk vagyonát jelenleg 170 milliárd dollárra becsülik, de ez nem likvid forrás, mivel legnagyobb részét a Tesla birtokában lévő részvényei jelentik.

Korábban csillagászok erősen bírálták Muskot, hogy a kisebb műholdakkal elárasztja a Föld körüli pályákat, ezzel akadályozva az űrkutatást. Áprilisban a Nemzetközi Csillagászati Unió (angolul International Astronomical Union, IAU) az ENSZ-hez fordult az éjszakai égbolt védelméért, mivel a hosszúexpozíciós felvételeiket gyakran teszik nehézzé a Starlink műholdjainak karavánjai, ahogy arról a Space.com is beszámolt.