A Twitter igazgatótanácsának elnöke, Bret Taylor azonban azt mondta, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett az ügyletnek a megállapodás szerinti áron történő lezárása mellett, és jogi lépéseket tervez a megállapodás betartatása érdekében – írja a CNBC.

Biztosak vagyunk benne, hogy a delaware-i bíróságon győzni fogunk - írta Taylor. A levélben, amelyet az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission) bejelentésében tettek közzé, a Skadden Arps ügyvédje, Mike Ringler azt mondta, hogy "a Twitter nem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek".

Ringler azt állította, hogy a Twitter nem bocsátotta Musk rendelkezésére az általa kért releváns üzleti információkat, ahogyan azt Ringler szerint a szerződés megkövetelné. Musk korábban azt mondta, hogy vizsgálni akarja a Twitter állításait, miszerint a pénzre váltható napi aktív felhasználók mintegy 5 százaléka spam fiók.

"A Twitter elmulasztotta vagy megtagadta ezen információk átadását" - állította Ringler. "A Twitter figyelmen kívül hagyta Musk úr kéréseit, néha indokolatlannak tűnő okokból elutasította azokat, néha pedig azt állította, hogy teljesíti, miközben hiányos vagy használhatatlan információkat adott ki ".

Egymilliárdos bánatpénzt fizethet Musk

Ringler a levélben azt is felrója, hogy a Twitter megszegte az egyesülési megállapodást, mert az állítólag "súlyosan pontatlan állításokat" tartalmaz. Ez a vád Musk saját, a Twitter platformján lévő spam-fiókok előzetes felülvizsgálatán alapul. "Bár ez az elemzés még folyamatban van, minden jel arra utal, hogy a Twitter adataival kapcsolatos számos nyilvános közzététele hamis vagy lényegesen félrevezető" - állította Ringer.

Azt is állította, hogy a Twitter megszegte a megállapodásban foglalt kötelezettségeit, miszerint a szokásos üzletmenet megváltoztatása előtt Musk beleegyezését kell kérnie, rámutatva a vállalatnál nemrégiben történt elbocsátásokra.

Bár Musk most már hivatalosan is igyekszik kilépni az üzletből, ez a történet valószínűleg még messze nem ért véget – írja a gazdasági lap.

A megállapodás értelmében Musk vállalta, hogy 1 milliárd dollárt fizet, ha visszalép. De ahogy a Twitter igazgatótanácsának elnöke jelezte, ha ezt meg is tenné, a vállalat megpróbálhatja Muskot az eredeti megállapodáshoz kötni azzal, hogy beperli őt a kilépés miatt.

A Twitternek oka is van arra, hogy Muskot az eredeti feltételekhez tartsa. A részvények jelentősen csökkentek, mióta az igazgatótanács bejelentette, hogy elfogadta a vállalat megvásárlására tett ajánlatát részvényenként 54,20 dollárért. A bejelentés napján a részvény 51,70 dolláron fejezte be a kereskedést. A Twitter részvényei pénteken piaczáráskor 36,81 dolláron álltak.