A felmérés még tart, annyi azonban már biztos, hogy 500 és 1000 közé tehető azoknak a szőlőtermelőknek a száma, akiknek jelentősebb kára keletkezett. Az első becslések szerint Medoc térségében közel ezer hektárnyi szőlőültetvényt vert el a jég, Cote de Blaye és Cote de Bourg körzetében 4000-5000 hektáron, Gensac körzetében pedig 1000 hektáron okozott jelentősebb károkat a jégverés - mondta Bernard Farges, a Bordeaux-i szőlőtermelők szervezetének (CIVB) elnöke.

A széles értelembe vett Bordeaux-i tájegységen 112 ezer hektáron termesztenek szőlőt, ez a második legnagyobb szőlővidék Franciaországban Languedoc Roussillon után.

A konyakjáról ismert Cognac térségében a 70 ezer hektárnyi szőlőből közel 10 ezer hektáron okozott károkat a hétvégi jégeső.

Tavaly a tavaszi fagykár, a szárazság és a sokszor viharos időjárás miatt Bordeaux-ban a bortermelés rekordmértékben, 39 százalékkal esett vissza a megelőző évhez képest. A térségből származó borok átlagára eközben 16 százalékkal emelkedett. (Valami jót is megteremtett az időjárási összeomlás - ezt a cikket olvasta már?)

A kép forrása: Pixabay.