Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világjárvány megmutatta a változtatások szükségességét az Európai Gyógyszerügynökségnél - mondta Mario Draghi, aki az uniós csúcstalálkozó után úgy látja, hogy a koronavírus-járvány tapasztalatai alapján konszenzus alakult ki a módosítások szükségességéről. A fő probléma, hogy a világjárvány idején az EMA és a nemzeti kormányok nem cselekedtek összehangoltan. Az EMA megerősítésére vagy esetleg reformjára van szükség - mondta a Portfolio cikke szerint Draghi.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az orosz Szputnyik oltásnak "nem sikerült megszereznie az EMA jóváhagyását, és talán soha nem is fogja". Draghi szavai azért különösen kedvezőtlenek, mert EU-s vakcinaútlevelet csak azok kaphatnak, akik az EMA által elfogadott vakcinákkal vannak beoltva. Így könnyen lehet, hogy a korlátozások és tesztek nélküli utazás a Szputnyikkal oltott magyarok számára számos EU-országban nem jön el.

Az orosz fél sem biztos, hogy a mostaninál jobban törni fogja magát az engedélyért: Oroszországban ugyanis a romló járványhelyzet sokat emelt az oltási hajlandóságon, így néhány helyen vakcinahiány lépett fel - jegyezte meg a cikkíró.

Szerdán a Moscow Times adta hírül, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy keresztfertőzés alakulhatott ki az orosz Szputnyik koronavírus-oltás gyártásában részt vevő egyik üzemben, továbbá nem találták kellően hatékonynak a sterilizálás ellenőrzését. Hat szabálytalanságról tesznek említést az Ufa városában lévő Pharmstandard cég üzemében. Ez az egyike annak a négy cégnek, amelyben a WHO ellenőrei vizsgálták a Szputnyik V gyártási folyamatát. A vállalat szerint technikai problémákról volt szó, amelyeket már megoldottak.