Nem emelkedett megfelelő magasságba, ezért nagyon alacsonyan repült egy kifejezetten sűrűn lakott környék felett az Emirates Dubajból Washingtonba tartó utasszállító repülőgépe - írja a Bloomberg az Egyesült Arab Emírségek léginyomozóinak jelentése alapján.

A Boeing 777-es típusú repülőgép december 19-én szállt fel Dubajból, de egy helytelen beállítás következtében túl későn indult el. A jelentés szerint az utasszállító a futópálya végén található biztonsági terület előtt közvetlenül emelkedett a magasba és veszélyesen alacsonyan repült.

Az általános polgári légiközlekedési hatóság csütörtökön közzétett jelentése a manővert "súlyosnak" minősítette: az incidens azonban nem járt károkkal vagy személyi sérülésekkel. A fedélzeten a személyzettel együtt 372 ember tartózkodott - írja a Bloomberg.

A The Air Current korábbi jelentése szerint, amely a Flightradar24-re és az Emirates pilótáinak szóló értesítésre hivatkozott, a gép 175 lábon belülre került a földbe csapódástól. Az incidens oka a gép repülés előtti beállításai során a robotpilóta "helytelen beállítása" lehetett - összegzi a jelentés.

A pilóta minden szabályt betartott

A pilóta a jelentés szerint a magasságot a szabványos 4000 lábra állította, miután a pilótafülke előkészítése során észrevette, hogy az 0000 lábra volt beállítva. 

Körülbelül 32 másodperccel a felszállás után, a tenger felett átrepülve a gép egyre magasabbra emelkedett, majd az amerikai Dulles International repülőtér irányába haladva a rendszer figyelmeztetést küldött, hogy az utasszállító a megengedettnél gyorsabban repül.

Biztonsági vizsgálat folyik továbbá egy január 9-is dubaji baleset ügyében is, amikor szintén az Emirates 777-es típusú utasszállítójának meg kellett szakítania a felszállást, miután a légitársaság egy másik gépe keresztbe gurult a kifutópályán.

Ennek ellenére még mindig az Emirates a világ legbiztonságosabb légitársasága. További részletek az alábbi cikkben.