Papíron kiváló tervet készítettek a román kormány energetikai szakpolitikusai a marosnémeti erőmű modernizálására, nagy kár, hogy az élet nem az elképzeléseik szerint alakult - írja a Maszol.

Az 1969-ben épült, papíron 1200 MW beépített kapacitású, műszakilag teljesen elavult, s hosszú évek óta veszteségesen működő energetikai egységet tavaly bezárták.

Ez elkerülhetetlen lépés volt, mivel a Zsil-völgyi szénbányák zömének korábbi bezárása miatt nem volt már elegendő kőszén az erőmű üzemeltetéséhez. A megszüntetett termelési kapacitás pótlását egy gáztüzelésű erőművel tervezték megoldani, de úgy, hogy annak a létrehozása egy lejébe se kerüljön az országnak.

Nagy volt a érdeklődés

Nemzetközi versenytárgyalást írtak ki, melynek értelmében legkevesebb 91,23 millió euróért, amire még rájön az áfa, eladnák a bezárt erőművet. Az adásvétel feltétele, hogy az új tulajdonos saját költségén létrehozzon egy 800 MW beépített kapacitású, gázt és megújuló energiaforrásokat felhasználó erőművet. Ezt 2026-re kellene befejezni.

Májusban a Hunyad megyei prefektúra bejelentette, hogy nagy az érdeklődés a befektetés iránt, 11 cég jelezte a vásárlási szándékát, köztük kanadaiak, dél-koreaiak és jordániaiak is.

Az igazság pillanata július 15-én jött el, akkorra volt ugyanis kitűzve az árverés. A licitálás azonban elmaradt, mivel egyetlen állítólagos érdeklődő sem fizette be a részvétel feltételeként megszabott 10 millió eurót. A forgatókönyv megismétlődött július 29-én, amikor ismét megpróbálkoztak az árverés megrendezésével. A következő kör augusztus 12-én lesz.

Drága a gáz

A befektetők távolmaradása minden bizonnyal annak tudható be, hogy a jelenlegi árak mellett senki nem lát fényes üzletet a gázerőművekben, illetve a gázalapú áramtermelésben. Amíg maradnak az aktuális árak, vagyis belátható időn belül valószínűleg nem kezdődik el az új erőmű építése, pedig szükség lenne rá.

Románia az elmúlt években egyre inkább leépítette a szénalapú villanyáram termelést, amit nem pótolt más energiahordozókkal. Ennek a stratégiának az eredménye, hogy az ország nettó áramexportőrből nettó importőrré vált.