Az észak-olaszországi Padova tartományban, Cittadella városában van a székhelye annak olasz napelemgyártó vállalkozásnak, amely egészen szokatlan pontjáról támadja be a napelempiacot. Onnan, ahonnan eddig senki nem is gondolta volna: a színek felől.

A Futurasun kifejlesztett egy vörös, narancs és ezüst színű panelcsaládot annak érdekében, hogy e napelemes modulok kifejezetten alkalmasak legyenek épületkülsők, homlokzatok burkolataként az esztétikus áramtermelésre.

A gyártó szerint ideálisan telepíthetők és illeszthetők a környezetükbe lejtős tetőkön, de innovatív környezetben lévő homlokzati elemek kompozícióihoz is. Nem mintha problémát jelentenének a hagyományos színbe, sötétkék-feketébe öltöztetett épületek - mint például a marburgi radiológiai intézet is -, de azért nem árt, ha a konvenciókhoz nem mindenáron ragaszkodik egy iparág. Valahogy így gondolhatták a Futurasunnál, amikor afféle kifinomult építészeti megoldásként létrehozták a „Silk Pro Red” modult.

A 120 monokristályos, félcellákból összeállított panel teljesítményben és hatásfokban négyféle változatban (és így: árban) készül a piacra; az egyenként 230-245 wattos kimeneti teljesítményre képes egységek hatékonysága 12,63-13,45 százalékos. A többrétegű kompozit fólia felhasználásával készülő új paneltípus standard mérete 1755 x 1038 x 35 mm, tömege egyenként 19,7 kilogramm.

A piros mellett az ezüst színű panelek teljesítményben különböznek csak: egyenként 280-295 wattra képesek. Ugyanez a logika érvényesül a narancssárga modulok esetében, melyek 240-255 wattra képesek. A Futurasun 15 év termékgaranciát vállal a panelekre, állításuk szerint az első év után a hatékonyság romolhat ugyan akár 3 százalékot is, de 25 után a Silk Pro Red panelek így is a névleges teljesítményük 87 százalékát meg fogják tudni termelni.