A Reuters hírügynökség értesülését sem a kereskedelmi minisztérium, sem a ZTE nem kommentálta.

Az Egyesült Államok áprilisban tiltotta meg hétéves időtartamra amerikai cégeknek alkatrészek beszállítását a kínai vállalatnak, büntetésül azért, mert a ZTE nem tartotta be az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt az amerikai hatóságokkal korábban létrejött büntetőmegállapodást.

A ZTE-nek ezt követően a Qualcomm és az Intel processzorainak hiányában részben le kellett állítania termelését. A második legnagyobb kínai mobiltávközlési konszern, a ZTE évente mintegy 1,8 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket és szoftvereket amerikai vállalatoktól. A ZTE készülékei és berendezései mintegy egyharmados amerikai alkatrészaránnyal készülnek.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium mostani rendelete szerint a ZTE augusztus elsejéig végezhet karbantartási munkákat üzembe helyezett hálózati berendezésein, valamint javításokat mobiltelefon-készülékein, és elvégezheti rajtuk az esedékes biztonsági frissítéseket.

A ZTE a héten kedden jelentette be egy vezető beosztású dolgozójának távozását egy, az értékpapír-felügyeletnek benyújtott jelentésében. A Reuters hírügynökség belső vállalati forrásoktól további hét alkalmazott távozásáról értesült.

Az amerikai hatóságokkal júniusban létrejött megállapodás értelmében a ZTE vezetése radikális átalakításokban és egymilliárd dollár büntetés fizetésében állapodott meg annak feltételeként, hogy újrakezdhesse az amerikai vállalatokkal folytatott üzletet. A kínai konszernnek további 400 millió dollárt is letétbe kell helyeznie, ami még nem történt meg.

A ZTE részvénye kéthavi felfüggesztés után mintegy 60 százalékot veszített árfolyamából, ez több mint 11 milliárd dollárral csökkentette piaci tőkeértékét.

A fotó forrása: AFP Photo/Wang Zhao.