Két erdélyi befektetést jelentett be 200 millió eurót meghaladó értékben az építőanyagokat gyártó német Knauf - írja az economedia.ro híre alapján a Maszol. Dicsőszentmártonban egy asványi gyapotot gyártó üzemet hoznak létre 135 millió eurós befektetéssel. A gyárban évi 75 ezer tonna szigetelőanyagot állítanak majd elő, aminek egy részét a térség más országai fogják exportálni.

„Ezzel a beruházással importőrből nagy termelővé és exportőrré válik Románia. Az építőanyagok piacán a kereslet meghaladja a kínálatot, mi pedig a szigetelőanyagok iránti megnövekedett keresletet fogjuk kielégíteni” – nyilatkozta Adrian Garofeanu, a Knauf Insulation Romániáért és Bulgáriáért felelős vezérigazgatója.

A beruházás eredményeként 120 munkahely jön létre, a cég árbevétele pedig, becslések szerint évi 50 millió euróval nő. Az új üzemben 2024-ben kellene beindulnia a termelésnek. A Knaufnak már van egy működő gyára a Maros megyei városban.

Magyarországra is exportálnak majd

A másik befektetés színhelye Bánffyhunyad. Itt 76 millió euróért hoznak létre egy üzemet, mely a tervek szerint szintén 2024-ben kezdi majd el a termelést. Ezzel a beruházással 110 munkahelyet teremtenek. A bánffyhunyadi egységben gipszkartont és fémprofilokat fognak gyártani. Előbbinek az előállításához Jegenyén kitermelt gipszet használnak majd fel, a termelési kapacitás évi 30 millió négyzetméter lesz.

Fémprofilból évi 15 millió métert tud majd előállítani az üzem. Ezen mennyiségnek a felét a hazai piacon tervezik értékesíteni, a másik felét pedig exportálnák Magyarországra, Szerbiába és a Moldvai Köztársaságba. A Knaufnak ez lesz a második gyára Kalotaszegen, az első Egeresen működik.