Az új technológia alkalmas számlaegyenleg közlésére, internetes vásárláshoz használható egyszeri kód generálására, hitelkeretről, hűségpontokról való tájékozódásra. A bankkártya egy beépített chipen tárolja az adatokat, amelyek POS terminálon való fizetéskor, illetve ATM használatakor frissülnek.

A kártyát elsőként a BNP Paribas török leánybankja, a TEB ügyfelei próbálhatják ki, ott júniusban indul egy tesztprogram, de a Newcastle Building Society is jelezte tesztelési szándékát. A MasterCard fogyasztói felmérése szerint a kártyabirtokosok 57 százaléka gyakrabban használná fizetésre a plasztikot, amennyiben az kijelezné a számlaegyenleget.

Konzervatív becslések szerint a magyar állam százmilliárd forint megtakarítást érhet el akár 2-3 éves időtávban, amennyiben intézkedéseket hoz a készpénzhasználat mérséklésére - mondta Gauder Milán, a MasterCard regionális vezetője. A jelenlegi készpénzhasználati arányt egyharmadával csökkentve - a jelenlegi lengyelországi szintre - évi 1,5-2 milliárd forint takarítható meg csak a készpénz gyártási, szállítási és kezelési költségeiből - tette hozzá. Gauder szerint a társaság már tárgyal magyar bankokkal az új generációs kártyák bevezetéséről, e tárgyalások azonban egylőre korai stádiumban vannak.