Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák Erste Group vezérigazgatója, Andreas Treichl úgy véli, barátságos megegyezéssel zárulhat az a vita, ami a magyarországi bankok és a budapesti kormány között alakult ki a bedőlt Quaestor brókerház károsultjainak kártérítésével kapcsolatban - jelentette a Reuters. A hírügynökség a pénzintézet éves beszámolójának közzététele alkalmából kérdezte az Erste vezérét.

Magyarország kormánypártja, a Fidesz arra kényszerítette a bankokat, hogy finanszírozzák az idén összeomlott brókercég károsultjainak kifizetendő összeget - folytatódik a tudósítás. Ez tíz éven át évente 100 millió dollárjába (mai árfolyamon közel 27 milliárd forint) kerülhet a bankoknak - mondta az MNB egyik bankára a Reutersnek. Ennyivel kell felhizlalniuk az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA) és a Befektetővédelmi Alapot (Beva), amelyektől a kormány elvárja a kártérítést.

Meg fog oldódni

A Bankszövetség tiltakozott ez ellen az eljárás ellen, mondván: amíg a bankok és a magyar állampapír 2-3 százalékos hozamot tudott fizetni, mert ez volt a reális kamathozam, addig volt egy cég, amely 8-10 százalékot fizetett. A magasabb hozamnak nyilván a magasabb kockázat volt az ára. A Quaestoros-ügyfelek papírjaira normál betűmérettel rá volt nyomtatva, hogy sem az OBA, sem a Beva garanciája nem vonatkozik rá.

Treich nem óhajtott spekulációkba bocsátkozni a költségekkel kapcsolatban. Csupán annyit szögezett le, hogy az Erste Bank Hungary további Magyarországi létét nem érinti az ügy. Álláspontja szerint ugyanakkor a kérdés kezelésével Budapest megsérti az Erste, az EBRD és kormány között létrejött megállapodást, amelynek részeként az utóbbi kettő összesen 30 százalékos részesedést szerezhet az osztrák bank magyar leányában.

A bankár úgy tudja, hogy az EBRD felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal az ügyben. Ennek alapján biztos benne, hogy Quaestor-kártérítéssel kapcsolatos vitát barátságosan fogják rendezni a következő hónapokban.