A Bloomberg írt arról, hogy az Északi-tengeren hamarosan egy közös német-holland gázkitermelési projektet engedélyezhet Hollandia és a német tartomány Alsó-Szászország parlamentje - adta hírül a G7.

Alsó-Szászország és a holland ONE-Dyas BV energetikai vállalat a német Borkum és a holland Schiermonnikoog szigetektől 20 kilométerre lévő tenger alatti lelőhelyekről szivattyúzna ki földgázt - közölte a tartomány gazdasági minisztériuma. A ONE-Dyas szerint a végleges beruházási döntés nyárra várható, a fúrások 2024 végén kezdődhetnek meg.

A mező évente várhatóan 4 milliárd köbméter gázt ad majd. Összehasonlításképpen, ez a magyar lakossági gázfogyasztás éves mértékének megfelelő mennyiség

Több más uniós tagállamhoz hasonlóan Németország számára is az orosz gázról való leválás a legnehezebb. A szándék azonban megvan a teljes kiváltására, ezt szolgálja az a tegnapi bejelentés is, amely szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelése érdekében Németország négy vízen lebegő LNG-teminált bérel. Ezek együttes kapacitása évente 20 milliárd köbméter, ami a német gázfelhasználás körülbelül ötöde. (A gázt átalakító és tároló terminálokat a görög Dynagas és a norvég Höegh LNG vállalatokról bérlik, az üzemeltetők a német RWE és Uniper energiavállalatok lesznek.) Az első terminál 2022 végén lép működésbe, a teljes leválás az orosz importól 2024 közepére valósulhat meg.

Ez szintén nagy váltás - jegyzi meg a G7 - ugyanis míg Németország szomszédai több (fix) LNG-terminált is létesítettek, a német kormányok korábban elutasították ezt a technológiát, mindent a vezetékes szállításra és így az orosz függőségre tettek fel.

Hollandia kedvezőbb helyzetben van, a tervek szerint év végére megszünteti az orosz gáz importját.